вівторок, 21 травня 2013 р.

 Вислови Видатних Письменників
Дитина може навчити дорослого трьом речам: радіти без усякої причини, завжди знаходити собі заняття і наполягати на своєму.
(Пауло Коельо)
У бажанні виражається сутність людини.

(Б. Спіноза)

Хочеш уникнути критики - нічого не роби, нічого не говори і будь ніким.

(Елберт Хабард)

Розбитий посуд приносить щастя, але тільки археологам.

(Агата Крісті)

Не можуть бути гарними очі, які жодного разу не плакали

Мова зникає не тому, що її не вчать інші, а тому, що нею не говорять ті, хто її знає [Х.Арце].

Стан державної мови, рівень володіння нею, поширеність у різних сферах життя - усе це показник цивілізованості суспільства.

Олександр Пономарів

Доля української мови - то є водночас й доля української держави й нації.

Ігор Лосєв



“Ти лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть”.

Ліна Костенко



“Я ще можу не противитись, коли ображають мене як людину, але коли ображають мій народ, мою мову, мою культуру, як же я можу не реагувати на це?”.

Михайло Коцюбинський



Скільки української мовної території, стільки й української державності.

Іван Заєць



“Варто сказати про нерозумність новомодного українського патріотичного стереотипу про російську мову як “мову іноземної держави”: адже це рідна мова багатьох українських громадян, вона змалку знайома майже всім українцям, подобається це кому чи ні, і тому її нинішній статус не можна порівнювати із статусом англійської чи будь-якої іншої”.

Іван Дзюба



Україна - це суспільство, яке ще перебуває в пошуках своєї ідентичності. Теперішня русифікація цієї країни поглиблює її орієнтацію на Росію і є загрозою нашій національній безпеці.

Народ, який позбувається самого себе, ніколи не буде щасливим народом.

Віталій Портников



Українська мова - це мова не тільки українців, спілкуватися нею мають право мешканці України всіх національностей з потреби гуртуватися, з необхідності доходити порозуміння й ладу в спільному домі.

Віталій Радчук




Мова - далеко не тільки “засіб спілкування”, тобто передачі “вже готових думок”, як нас усіх учили в імперській школі. Куди серйозніша її місія - бути способом народження тих думок: коли “нема мови”, людині просто-напросто “нема чим думати”.

Оксана Забужко



У всіх народів мова - це засіб спілкування, у нас це - фактор відчуження. Не інтелектуальне надбання століть, не код порозуміння, не першоелемент літератури, а з важкої руки Імперії ще й досі для багатьох - це ознака націоналізму, сепаратизму, причина конфліктів і моральних травм.

Ліна Костенко




Мова є тим чинником, що встановлює “природні” межі нації, при цьому, будучи унікальною системою світобачення й самовираження окремої нації, виступає не лише засобом спілкування, а й дає змогу представникам цієї спільноти розуміти одне одного на глибинному, підсвідомому рівні.

Любов Мацько
                                                                               
                                                                               

Немає коментарів:

Дописати коментар